In memoriam: Ivan Kopjar

ivan kopjar

Ivan Kopjar, prvi predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, nakon duge i teške bolesti preminuo je jučer u Valpovu u 83. godini života. Njegov doprinos radu Hrvatskog Crvenog križa, posebno u ratnim godinama, nemjerljiv je i bit će po mnogo čemu zapamćen.

Ivan Kopjar rođen je u Remetincu kod Novog Marofa 8. ožujka 1935. Osnovnu školu završio je u Belišću, a srednju u Osijeku. Fakultet je završio na Višoj školi za socijalne radnike u Zagrebu. Od najranije mladosti aktivno je uključen u rad Crvenoga križa od kojega se nije odvojio sve do kraja života.

Nakon volontiranja, 1965. zapošljava se kao tajnik Općinske organizacije Crvenog križa Valpovo. Na tom je mjestu niz godina radio na promicanju humanitarnih ciljeva i razvoju Crvenoga križa, a posebno je aktivan bio na unapređenju dobrovoljnog darivanja krvi. Njegov rad je bio prepoznat pa je prije Domovinskog rata dva puta biran za člana Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa.

Ivan Kopjar za predsjednika Hrvatskog Crvenog križa izabran je 3. lipnja 1991. Njegov dolazak na tu funkciju obilježen je početkom Domovinskog rata, pa se snažno zalagao za istupanje Hrvatskog Crvenog križa iz sustava Crvenog križa Jugoslavije. To se i dogodilo 10. listopada 1991., svega dva dana nakon odluke Sabora RH o suverenosti i samostalnosti Hrvatske. Otad Hrvatski Crveni križ djeluje pod tim nazivom kao samostalno Nacionalno društvo. Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu, Sabor Republike Hrvatske 19. prosinca 1991. priznao je Hrvatski Crveni križa kao Nacionalno društvo Crvenog križa u Republici Hrvatskoj. Ubrzo su i Međunarodni odbor Crvenoga križa, kao i Međunarodna federacija društava Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca priznali Hrvatski Crveni križ kao punopravnog člana Pokreta.

Obnašajući dužnost prvog predsjednika HCK u ratnim godinama, Ivan Kopjar pokazao je iznimnu hrabrost, ali i veliku humanost pomažući tisućama ljudi koji su bježali od ratnih sukoba. Sudjelovao je u prihvatu i smještaju prognanika i izbjeglica, kao i osiguranju humanitarne pomoći za njih, organizirao je pregovore sa sukobljenim stranama kako bi se pronašle nestale i zatočene osobe, sudjelovao je u razmjenama ratnih zarobljenika, kao i na ekshumaciji masovnih grobnica i ustupanju posmrtnih ostataka.

Dužnost predsjednika Hrvatskog Crvenog križa obnašao je do 1. prosinca 1992., a nakon toga postaje potpredsjednik HCK i na toj se funkciji zadržao sve do odlaska u mirovinu 27. ožujka 2001.  I nakon mirovine ostaje vjeran Crvenome križu te sudjeluje u radu brojnih aktivnosti kao volonter, a nakon mirovine nastavio je obnašati i dužnost člana Skupštine Hrvatskog Crvenog križa. U prosnicu prošle godine dodijeljen mu je Velered HCK, najviše priznanje Hrvatskog Crvenog križa.

Ivan Kopjar ostat će zapamćen kao čovjek velikog srca koji se cijeli život nesebično davao za druge i koji je istinski živio vrijednosti Crvenoga križa.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac upućuje izraze iskrene sućuti obitelji.

Posudionica ortopedskih pomagala

Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac provodi humanitarni projekt "Posudionica ortopedska pomagala" kojim pomaže osobama koje trebaju pomagala, a ne mogu ih nabaviti na drugi način. 

Posudionica ortopedskih pomagala je zamišljena kao mjesto gdje građani mogu donijeti ortopedska pomagala koja im više ne trebaju i pokloniti ih Crvenom križu koji će ih proslijediti građanima koji takva pomagala trebaju.

Već dugi niz godina posuđujemo građanima invalidska kolica, hodalice, štake, krevete, a također smo poklanjali higijenske potrepštine poput pelena za odrasle.

Na listi čekanja trenutno se nalaze osobe koje imaju potrebe za invalidskim kolicima, hodalicama i bolesničkim krevetom.

Za informacije obratite nam se putem maila ili na telefon 631-410.

Partneri i donatori