Međužupanijsko natjecanje 2017

Medjuzupanijsko natjecanje 2017U subotu, 08. travnja 2017.g. održano je u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Osijeku Međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Natjecalo se ukupno 19 ekipa osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, u dvije kategorije: podmladak i mladi.

 

Na natjecanju se provjeravalo znanje o pokretu Crvenog križa, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pružanja prve pomoći.

U kategoriji podmlatka prvo mjesto osvojila je ekipa Općinskog društva Crvenog križa Darda - OŠ „Darda“ s ostvarenih 103,53 bodova.

Ekipa GDCK Donji Miholjac u sastavu Laura Vrban, Laura Reljan, Nikola Brkić, Iva Korov i Andrea Samardžić osvojila je ukupno 87,87 boda i time zauzela šesto mjesto.

 

U kategoriji mladih prvo mjesto osvojila je ekipa Gradskog društva Crvenog križa Osijek – Medicinska škola – Osijek s ukupno osvojenih 115,43 bodova.

Ekipa GDCK Donji Miholjac u sastavu Lara Job, Matea Samardžić, Iris Šimenić, Tea Mikić Dunja Perasić s Matejom Adlešićem kao rezervnim clanom ostvarila je izvrsnih 107,27 bodova (samo 0.13 manje od drugoplasirane ekipe iz Slatine) i time zauzela treće mjesto u ukupnom poretku.

Tim Donji Miholjac

 

Humanitarni paket za Slavoniju 1

fead1

fead2

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek nositelj je projekta „Humanitarni paket za Slavoniju 1“ u vrijednosti od 8,3 milijuna kuna koji je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu Fonda europske pomoći za najugroženije (FEAD).  Razdoblje provedbe projekta je jedna godina, 30. rujan 2016. – 29. rujan 2017.

Uz nositelja na projektu sudjeluje još 11 partnera društava Crvenog križa među kojima je i GDCK Donji Miholjac, a koji će direktno provoditi aktivnosti projekta te 5 društava koja formalno nisu partneri, ali će se aktivnosti provoditi na njihovim područjima. Projekt obuhvaća četiri županije; Osječko-baranjsku, Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku i Bjelovarsko-bilogorsku. Temeljni cilj projekta je podjelom paketa hrane i higijenskih potrepština pomoći siromašnim osobama ili osobama u riziku od siromaštva.

Korisnici obuhvaćeni projektom podijeljeni su u pet kategorija sa sljedećim pravom prvenstva:

  1. Samci i kućanstva primatelji zajamčene minimalne naknade (nadalje: ZMN), kojima je pravo utvrđeno rješenjem nadležnog Centra za socijalnu skrb (nadalje: CZSS). 
  2. Osobe starije od 65 godina u samačkom ili u dvočlanom kućanstvu s prosječnim mjesečnim primanjem  do 1.500 kn, odnosno do 2.000 kn za dvočlano kućanstvo.
  3. Samohrani roditelji s ukupnim primanjima kućanstva nižim od iznosa bruto minimalne plaće u RH od 3.120 kuna.
  4. Obitelji s 3 i više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 5.705 kuna kao iznosa prosječne neto plaće za svibanj 2016. g, prema DZS.
  5. Iznimno, samci ili obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću u razdoblju dužem od 4 mjeseci

Korisnici projekta podijeljeni su u tri dobne skupine; 0-4 godina, 5-14 godina i 15 i više godina, te su i paketi prilagođeni njihovim potrebama.  Podjelom paketa hrane obuhvatit će se 20.123 korisnika kojima će se paketi hrane dijeliti 3 puta u godini dana dok će podjelom higijenskih paketa biti obuhvaćeno 21.072 korisnika kroz jednokratnu podjelu.

Na području koje pokriva GDCK Donji Miholjac planirana je podjela paketa za 730 korisnika, od kojih većinu čine primatelji ZMN.

Kroz projekt će se također pokrenuti i kampanja za podizanje svijesti građana o sprječavanju bacanja hrane i doniranju hrane u svrhu prikupljanja dodatnih paketa za najugroženije među korisnicima.

 

Posudionica ortopedskih pomagala

Gradsko društvo Crvenog križa Donji Miholjac provodi humanitarni projekt "Posudionica ortopedska pomagala" kojim pomaže osobama koje trebaju pomagala, a ne mogu ih nabaviti na drugi način. 

Posudionica ortopedskih pomagala je zamišljena kao mjesto gdje građani mogu donijeti ortopedska pomagala koja im više ne trebaju i pokloniti ih Crvenom križu koji će ih proslijediti građanima koji takva pomagala trebaju.

Već dugi niz godina posuđujemo građanima invalidska kolica, hodalice, štake, krevete, a također smo poklanjali higijenske potrepštine poput pelena za odrasle.

Na listi čekanja trenutno se nalaze osobe koje imaju potrebe za invalidskim kolicima, hodalicama i bolesničkim krevetom.

Za informacije obratite nam se putem maila ili na telefon 631-410.

Akcija DDK-a

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi održati će se 10. svibnja 2017.g. u Šljivoševcima (12,00-14,00) i Marijancima (15,00-18,00).

Tjedan Crvenog križa

henry dunant

8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a tim danom u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenog križa.

Ovaj datum obilježavamo u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, koji je rođen 8. svibnja 1928.g. u Ženevi.

Davne 1859. godine Dunant se zatekao na bojnom polju kod Solferina i svjedočio patnjama, agoniji i smrti tisuća vojnika. Uz pomoć mještana organizirao pomoć ranjenicima u obližnjim crkvama i kućama, bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali ponavljajući kako su svi ljudi braća ("Siamo tutti fratelli").

Za svoje zasluge na promicanju humanitarnog djelovanja, Henry Dunant je 1901.g. dobio Nobelovu nagradu za mir.

Partneri i donatori