Dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe

Korisnicima se pružaju usluge osnovne zdravstvene skrbiProgram „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama” provodi se na području Donjeg Miholjca od lipnja 2007. godine kao Program Vlade Republike Hrvatske za čiju provedbu je u početku bilo nadležno Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a danas spada pod nadležnost Ministarstva socijalne politike i mladih.

Program je u svibnju 2008.godine proširen na općine Viljevo, Podravska Moslavnina, Marijanci i Magadenovac. Usluge koje su prema ovom Programu dostupne, pružaju se starijim građanima besplatno, a usmjerene su na šest glavnih područja: dostava namirnica, kućni poslovi i uređenje okućnice, osobna higijena i osnovna zdravstvena skrb, psihosocijalna podrška, posredovanje u ostvarivanju prava te organiziranje sadržaja i aktivnosti u dnevnom boravku. Usluge su prilagođene uočenim potrebama starijih osoba, a osobito potrebi za pomoći u prevladavanju usamljenosti i socijalne isključenosti.

Prednost koju nudi ovaj Program je pružanje mogućnosti starijim osobama za što dužim ostankom u vlastitom domu i njegova prilagođenost potrebama korisnika.

Tim Programa sastoji se od: voditeljice programa, 8 gerontodomaćica, medicinske sestre i 2 pomoćna radnika te domaćice i spremačice dnevnog boravka.

Članovi tima pomoći u kući svakodnevno obilaze korisnike te im pružaju usluge. U dnevnom boravku korisnicima se pružaju razni sadržaji i aktivnosti u kojima oni mogu sudjelovati te na taj način upotpuniti i obogatiti svoje vrijeme. Korisnik dnevnog boravka ne mora biti ujedno i korisnik pomoći u kući, a osobe mlađe od 65 godina mogu sudjelovati kao volonteri. Prema ponuđenom rasporedu korisnici mogu svakodnevno sudjelovati u aktivnostima kao što su:

• radionice i tematska predavanja

• društvene igre i rekreacija

• razgovori i druženje

• posjeti i sudjelovanje na kulturno-umjetničkim događanjima

• organizacija izleta

• pjevačka i dramsko-recitacijska skupina i drugo.

Osobe koje se žele uključiti u Program „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama” mogu to učiniti putem telefona 031/631-410 ili osobno – dolaskom u prostorije Crvenog križa na adresi Ljudevita Gaja 15, Donji Miholjac.

Podijeli:


Accessibility Toolbar