Mjesec borbe protiv ovisnosti

I ove godine u razdoblju od 15.11. do 15.12. obilježavamo mjesec borbe protiv ovisnosti, kojem je cilj osvijestiti i educirati pojedince i društvo o postojanju ovog problema te potaknuti zajedničku borbu s ovom zahtjevnom bolešću, uklanjajući putem predrasude i pružajući šansu onima kojima je pomoć potrebna da se jave bez straha, bez skrivanja i nepotrebnog osjećaja srama.
Kada pričamo o ovisnosti, prvo pomislimo na ilegalne droge, duhanske proizvode i alkohol, ali ne smijemo nipošto zaboraviti rastuću problematiku „bihevioralnih“ ovisnosti kojima su uvjeti pandemije stvorili plodno tlo.
„Infodemija“ i ovisnost o Internetu (prvenstveno o društvenim mrežama), računalnim igrama i virtualnom svijetu, on-line kupovini, te on-line klađenju predstavljaju rastuću problematiku koja zahvaća pretežito adolescente i mlade odrasle ljude. Osim psihičkog, navedena ponašanja za posljedicu imaju i pogoršanje tjelesnog zdravlja, s obzirom da podrazumijevaju smanjenu fizičku aktivnost, poremećen dnevni bioritam uz neredovitu prehranu itd.
Nema sumnje da pandemija ostavlja posljedice i na populaciju osoba koje boluju od bolesti ovisnosti – s jedne strane je sve više konzumenata na putu ka razvoju ovisnosti, s druge strane osobe koje se bore s bolešću tonu u nju sve dublje i imaju sve više poteškoća u održavanju stabilne razine funkcioniranja.
Nesigurna budućnost, brojne socio-ekonomske poteškoće te strah od bolesti, mogu između ostalog pogurati ranjive skupine u smjeru traženja instant rješenja – jeftinih i dostupnih psihoaktivnih supstanci što je korak bliže ka razvoju bolesti ovisnosti ili komplikacijama iste.
U situacijama uvođenja epidemioloških mjera radi sprečavanja i suzbijanja zaraze, smanjena je dostupnost pomoći od strane stručnjaka ili je pružena pomoć manje učinkovita (tretman licem-u-lice, osobni ljudski kontakt naspram tretmana putem tehnoloških platformi kao što je Zoom i sl.), što se jasno odražava na zdravstveno stanje ljudi koji boluju od bolesti ovisnosti.
Stoga, umjesto da smo ovih dana usmjereni na ono što ne možemo, razmislimo o onome što možemo – čuvati i njegovati mentalno zdravlje od najranije životne dobi, jer prevencija bolesti ovisnosti je moguća i dobrih savjeta je mnogo – poslušajmo ih.

Podijeli:


Accessibility Toolbar