Svjetski dan Crvenoga križa

8. svibnja se diljem svijeta obilježava Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u znak počasti utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Henryju Dunantu, koji je na taj dan rođen 1828. godine.

Užasnut stradanjima i prizorima ranjenih vojnika koji su u bitci kod Solferina 1859. godine umirali zbog manjka zdravstvenih djelatnika i sanitetskog materijala, Dunant se angažirao i zajedno s lokalnim stanovništvom organizirao pomaganje svima bez obzira kojoj strani u sukobu pripadali.
Svoja iskustva opisuje u knjizi „Sjećanje na Solferino“ objavljenoj 1862. godine. Zaključuje da je potrebno u svim zemljama organizirati društva koja bi u mirnodopskom vremenu educirala sanitetsko osoblje, ističe važnost zaštite ranjenika bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju te važnost sklapanja međunarodnih ugovora koji bi propisali rad nacionalnih društava i pri tome omogućili poštivanje njihove neutralnosti. Već 1863. godine sazvana je međunarodna konferencija u Ženevi koja je dala temelj za početak djelovanja Međunarodnog Crvenog križa, danas poznatog kao Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Pokret u svome radu slijedi 7 temeljnih načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost, kojima se omogućuje učinkovita i nepristrana pomoć i podrška ljudima koji su pogođeni prirodnom katastrofom, oružanim sukobom ili nekom drugom kriznom situacijom, ali i svima onima koji zbog različitih životnih okolnosti trebaju neku vrstu humanitarne pomoći.

Ovaj datum uvod je u obilježavanje Tjedna Crvenog križa koji se u Republici Hrvatskoj obilježava od 8. do 15. svibnja provedbom različitih aktivnosti u lokalnoj zajednici s ciljem promocije svega onoga što Crveni križ radi.
Prilika je to da još jednom čestitamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svim članovima, volonterima, dobrovoljnim darivateljima krvi, simpatizerima, donatorima,profesionalnim djelatnicima ali i građanima koji u sebi nose istinsko čovjekoljublje i humanost.

Podijeli:


Accessibility Toolbar